Siūlome apsilankyti

Siūlome apsilankyti

Vilniaus rajonas yra šalies pietrytinėje dalyje, prie sienos su Baltarusija. Tai vienas didžiausių ir gražiausių rajonų Lietuvoje. Didesnę jo teritorijos dalį užima Aukštaičių ir Medininkų aukštumos. Medininkų aukštumoje yra aukščiausias Lietuvos reljefo taškas – Aukštojas (293,84 m). Pietrytinis pakraštys yra Dainavos, rytinis – Vilnios lygumoje. Yra Dūkštų ir Baravykinės kraštovaizdžio, Pravalo, Medininkų ir Raudonosios balos (spanguolynų) botaniniai draustiniai. Teka Neris su intakais Vilnia, Voke. Yra 113 nedidelių ežerų (Gilužis, Vilnoja, Riešė, Karvys, Taučiliškių ir kt.), 9 tvenkiniai, pelkių (Margių ir kt.).

Rajone yra nemažai lankytinų objektų. Tai 23 archeologijos paminklai, 28 kulto pastatai, 80 dailės paminklų, 9 istorijos bei 3 gamtos paminklai. Rajono teritorijoje yra 20 valstybinių draustinių. 5 gamtos paminklai iš kurių 3 – valstybės saugomi botaniniai objektai. Prancūzijos mokslininkai nustatė, kad Vilniaus rajone prie Purnuškių kaimo (Nemenčinės seniūnija) yra Europos geografinis centras. Šioje vietoje pastatytas obeliskas su ES simboliu (skulpt. Gediminas Jokūbonis). Netoliese (Joneikiškių kaime) įkurtas Europos parkas – meno muziejus po atviru dangumi, kuriame galima pamatyti daugelio žymių pasaulio skulptorių darbus, sukurtus per čia organizuojamus tarptautinius skulptūros simpoziumus. Informacijos apie šiuos objektus rasite Vilniaus rajono turizmo informacijos centro tinklapyje.

2017-ieji – Piliakalnių metai

Seimas, atsižvelgdamas į tai, kad piliakalniai, prie jų esančios gyvenvietės, šventvietės, kapinynai, pilkapiai, senieji keliai yra lietuvių tautos tapatumą stiprinančios vertybės, ir į tai, kad daugelio jų reikšmė iki šiol neįsisąmoninta, o apsauga nepakankama, nutarė 2017–uosius paskelbti Piliakalnių metais. Vilniaus rajono piliakalniai (PDF, 394 KB).