Nobelio literatūros premija lietuviui: svajonė ar realybė?

Kalvelių „Aušros“ gimnazijos IV G klasės mokiniai, perskaitę pasirinktą Nobelio literatūros premijos laureato knygą, sausio 29 dieną susitiko Vilniaus rajono savivaldybės centrinės bibliotekos Kalvelių skyriuje, kad atsakytų į klausimą, ar lietuviškai rašąs lietuvis gali pelnyti 10000000 Švedijos kronų premiją.

Iš pradžių bibliotekininkė pristatė parodą, tuomet spėjome, kurių šalių atstovai dažniausiai tapo laureatais. Paaiškėjo, kad net 15 kartų Nobelio literatūros premiją gavo Prancūzijos atstovai, nuo jų nedaug atsiliko JAV, Vokietijos ir Jungtinės Karalystės rašytojai. Mokinius nustebino, kad nei latviai, nei estai, nei lietuviai, rašantys gimtąja kalba, nė karto nebuvo nominuoti. Taip, taip, Lietuvos vardas paminėtas prie Česlovo Milošo pavardės, tačiau, kaip žinia, jis kūrė lenkų kalba.  Peršasi išvada, kad kuo didesnė šalis, tuo daugiau talentingų kūrėjų užaugina.

Mokiniai, pristatydami kūrėjų biografijas, paminėjo, kad daugelis patyrė sunkumų vaikystėje arba suaugę susidūrė su nemenkais iššūkiais, pavyzdžiui, dalyvavo karuose, keliavo po Afrikos savaną, patyrė aviakatastrofų. Pastebėta, kad daliai nominuotų rašytojų būdingas atvirumas, energingumas, žinių ir potyrių troškimas, platus akiratis.

Kūrinių temos labai įvairios. Bandydami įžvelgti panašumų mokiniai įvardijo egzistencializmą, moralumą, vidinę kovą, kasdienybės atspindžius, bandymą sustabdyti akimirką, sąsają su gamta. Pastebėta, kad ne visos knygos įdomios, kitas skaitant tekdavo stabčioti ir apmąstyti kiekvieną sakinį, pajusti minties gylį. Kai kurie kūriniai pasirodė pernelyg paprasti, bet galbūt, paprastume slypi genialumas.

Dvyliktokai pateikė patarimų, kaip gauti Nobelio literatūros premiją. Dareno Tomaševič siūlymai:

Neatskleiskite laikotarpio. Leiskite skaitytojams prarasti laiko pojūtį ir mėgautis paslaptingu laikotarpiu, kurį jūs sukūrėte.

Suteikite žmonėms galimybę tyrinėti ir fantazuoti, lai Jūsų kūriniai tampa ne tik pasakų pasauliu, bet ir pačių skaitytojų kūrybine erdve.

Aktyviai dalyvaukite tarptautinės literatūrinės bendruomenės veikloje: festivaliuose, konferencijose, renginiuose, susitikite su kitais autoriais, kurkite ryšius ir plėskite savo pažinčių ratą.

Leiskitės į savo gyvenimo prasmės ieškojimo ir asmeninės transformacijos kelionę, įkvėpkite skaitytoją panirti į savo paties gyvenimo prasmės vandenyną.

Siekite absoliutaus idealumo – susiekite savo kūrybinį darbą su meistriškumu, nuolat tobulinkite savo įgūdžius ir užtikrinkite, kad kiekvienas jūsų kūrinys būtų aukščiausios literatūrinės kokybės.

Stenkitės išsiskirti iš kitų rašytojų.

Galbūt svarstydami kuriam nors iš Jūsų įduosime raktą į sėkmę ir aukso raidėmis įrašysime lietuviškai rašančio lietuvio vardą Nobelio literatūros premijos laureatų sąraše. Nelaukite rytojaus, jau šiandien pradėkite kurti šedevrą, nes Nobelio premija skiriama tik gyviesiems.

Lietuvių kalbos ir literatūros vyr. mokytoja Daiva Pugačiovienė