Vizitas Šveicarijoje: tarptautinės patirties ir naujų idėjų paieškos

Rugsėjo 22–29 dienomis Vilniaus rajono savivaldybės Centrinės bibliotekos direktorius Miroslav Voitiulevič kartu su Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų kolegomis lankėsi Šveicarijos bibliotekose.

Stažuotės metu aplankyta Šv. Galeno vienuolyno biblioteka, unikali ne tik rokokokiniu interjeru, bet ir seniausių Šveicarijos rankraščių ir knygų kolekcija. Susitikimų su Ženevos viešosios bibliotekos darbuotojais metu susipažinta su Ženevos viešosios bibliotekos darbo ypatumais, svarstytos tarptautinio bendradarbiavimo galimybės, pristatyta Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų veikla, diskutuota apie krašto kultūros paveldo kaupimą, saugojimą ir aktualizavimą. Bibliotekų atstovai dalyvavo ekskursijoje po Ženevos viešąją biblioteką, kurios metu jiems buvo atvertos čia saugomos knygų kolekcijos, pasakojančios apie miesto istoriją. Lankytasi Volterio muziejuje – bibliotekoje Ženevoje, kur pristatyta šio pasaulio garso rašytojo asmenybė, apžiūrėti čia saugomi raritetai. Kelionės metu aplankyta Kornhaus biblioteka Berno mieste, kur susipažinta su Kornhaus bibliotekų tinklu, kalbėta apie bibliotekų erdvių pritaikymo svarbą visoms socialinėms grupėms, aptarti tarptautinio bendradarbiavimo pavyzdžiai.

„Atrodo, kad naujos bibliotekos sampratos paieška, naujų jos vaidmenų ir užduočių apibrėžimas yra pagrindinis bibliotekininkystės klausimas, o stažuotė suteikė galimybę pamatyti, kaip veikia bibliotekos pažangiausiose pasaulio šalyse, pasisemti patirčių iš užsienio kolegų, bei užmegzti tarptautinių ryšių.“ – mintimis apie kelionę dalijosi Miroslav Voitiulevič.