Virtualus susitikimas Vilniaus rajono savivaldybės Centrinėje bibliotekoje „Witaj Maj, Piękny Maj“

2021 metai Lenkijoje ir Lietuvoje yra paskelbti Gegužės 3-osios Konstitucijos ir Abiejų Tautų Tarpusavio įžado akto priėmimo metais. Šiemet švenčiame 230-ąsias Konstitucijos metines. Šia proga Vilniaus rajono savivaldybės centrinė biblioteka surengė virtualų susitikimą „Wiwat Maj, Piękny Maj“. Pradžioje žiūrovai stebėjo Rudaminos meno mokyklos aštuntos klasės mokinio Davido Jurevičiaus pasirodymą. Davidas grojo M. K. Oginskio polonezą. Neatsitiktinai susitikimas prasidėjo šiuo kūriniu. M. K. Oginskis buvo Didžiojo Seimo konfederacijos narys, o pagrindinis Didžiojo Seimo darbas buvo naujos Konstitucijos priėmimas gegužės 3 d. 1791 m. Ferdinando Ruščico gimnazijos mokiniai – Diana Lukoic, Justyna Sakalauskaitė, Ernest Bužiski pristatė Gegužės 3-osios Konstitucijos priėmimo istoriją. Vėliau Rudaminos meno mokyklos mokiniai pristatė ir kitus kūrinius: Karina Blažukaitė sugrojo Jurijo Dolžikovo romansą pavadinimu „Nostalgija“, Kristupas Simanavičius grojo Gruševskio „Tokatą“ Nr. 2.

Virtualiojo susitikimo svečias – istorikas ir Vilniaus agroekologijos mokymo centro mokytojas Michal Treščinski pateikė įdomių faktų apie Gegužės 3-iosios Konstitucijos priėmimą ir nurodė, kodėl šis aktas buvo svarbus Lenkijai ir Lietuvai. Ši Konstitucija yra vienas iš Lenkijos nepriklausomybės simbolių ir tai buvo galima pamatyti Ferdinando Ruščico gimnazijos mokinių parengtoje kompozicijoje, kurioje solistė Milda Andriuščenko atliko dainą „Uwierz Polsko“.

Ačiū visiems susitikimo dalyviams, Rudaminos meno mokyklos ir Ferdinando Ruščico gimnazijos mokiniams ir jų mokytojams. Taip pat, dėkojame žiūrovams, kurie tiesiogiai žiūrėjo transliaciją. Linkime kiekvienam iš mūsų prisidėti kuriant bendrą abiejų šalių istoriją ir kultūrą.

Projektas finansuojamas Ministro Pirmininko kanceliarijos lėšomis kaip konkurso „Polonija ir lenkai užsienyje 2021“ dalis.

Susitikimo įrašas