2021 metai. Stanislovo Lemo 100-osios gimimo metinės

Vilniaus rajono savivaldybės Centrinėje bibliotekoje startavo projektas „2021 metai. Stanislovo Lemo 100-osios gimimo metinės“. Projekto tikslas – supažindinti skaitytojus, kino ir fantastikos gerbėjus su žymiojo lenkų mokslinės fantastikos rašytojo Stanislavo Hermano Lemo kūryba ir biografija. Šiemet švenčiame šio iškilaus lenkų rašytojo, filosofo ir futurologo, kurio darbai buvo dažniausiai verčiami įvairiomis pasaulio kalbomis, 100-ąsias gimimo metines.

Šia proga Vilniaus rajono savivaldybės Centrinė biblioteka parengė literatūrinę parodą „Gyvename neįtikėtino greičio tempu“, kurioje pateikta įvairi medžiaga, skirta susipažinti su rašytojo gyvenimu ir kūryba. Džiaugiamės įvykusiu piešinių konkursu „Aš esu užkietėjęs robotas“, kuriame taip aktyviai dalyvavo pradinių klasių mokiniai. O jau netrukus, biblioteka kvies visus dalyvauti žinių konkurse „Nesigailėk, niekada nesigailėk, kad galėjai ką nors gyvenime sukurti“ apie šio mokslinės fantastikos atstovo gyvenimo vingius.

Visus maloniai kviečiame apžiūrėti literatūrinę parodą bibliotekoje, kuri veikia bibliotekos darbo valandomis.

Projektas finansuojamas Ministro Pirmininko kanceliarijos lėšomis kaip konkurso „Polonija ir lenkai užsienyje 2021“ dalis.

„Nesigailėk, niekada nesigailėk, kad galėjai ką nors gyvenime sukurti“

Rugsėjo 22 dieną Vilniaus rajono savivaldybės Centrinė biblioteka pakvietė Ferdinando Ruščico gimnazijos devintokus ir jų mokytoją Iloną Herman į fantastinį susitikimą su futurologo Stanislavo Lemo asmenybe. Biblioteka baigė įgyvendinti projektą „2021 metai. Stanislovo Lemo 100-osios gimimo metinės.“, kurio tikslas buvo supažindinti skaitytojus, kino ir fantastikos gerbėjus su žymiojo lenkų mokslinės fantastikos rašytojo Stanislavo Hermano Lemo kūryba ir biografija. Nuostabioje kosminėje aplinkoje jaunieji tyrinėtojai dalyvavo žinių konkurse apie vieną iš nedaugelio visame pasaulyje garsų mokslinės fantastikos kūrėją, pripažįstamą tikru literatūros meistru. Jo knygos išverstos į daugiau nei keturiasdešimt kalbų, išleista virš 30 milijonų egzempliorių. Ne veltui Lemas yra laikomas paskutiniuoju Kosmoso romantiku. Po viktorinos moksleiviai grupėse iš atliekų konstravo robotus. Pasitelkus vaizduotę, vaikai suprojektavo originalius ir nepakartojamus kūrinius. Kol vyko kūrybinės dirbtuvės, buvo tikrinami moksleivių atsakymai į viktorinos klausimus. Trims daugiausiai surinkusiems taškų dalyviams  buvo įteikti pagrindiniai prizai, o visi kiti neliko tuščiomis ir taip pat gavo po dovanėlę. Renginį vainikavo nepakartojamai skanus tortas „Kosmosas“.

Sveikiname viktorinos laimėtojus: Renatą Krepštul, Aleksandrą Skokunovą, Maksymilianą Bastiną. Dėkojame mokytojai Ilonai Herman ir moksleiviams už dalyvavimą renginyje, už sukurtus robotus, kurie eksponuojami mūsų bibliotekoje. Taip pat norėtume padėkoti „Rudaminos autoservisui“, kuris suteikė galimybę panaudoti savo geležinį robotą mūsų šventėje, bei Rudaminos daugiafunkciniam kultūros centrui už galimybę naudotis salės paslaugomis.

Projektas finansuojamas Ministro Pirmininko kanceliarijos lėšomis kaip konkurso „Polonija ir lenkai užsienyje 2021“ dalis.